Welcome Week 

When you arrive to a new country for a whole semester you could feel a littlebit lost. But not if you’re an Erasmus student and you have your mentor! The ESN members were so nice that they organised a so-called Welcome week with full of interesting, exciting and funny programs. 

The event started with a teambuilding party with the purpose of getting to know each other both with the Erasmus students and local students.  There were some warm up introductions with usual informations about ourselves and then a game called ’rapid date’ with some odd and funny questions. The evening continued at the Uni Café with an Europe Quiz. We used a program called Kahoot to answer (or to guess) the tricky questions. We were very enthusiastic and resourceful but the main goal was to know each other and to improve our team play.

On the second day of the welcome week a Sports Day took place with some hungarian national dish called goulash. We had the opportunity to try ourselves in basketball, volleyball and football. On this day it was especially true that the participation is more important than winning!  All of us enjoyed the games inspite of the fact that there were pros and totally beginners as well. After the games had finished, our endurance was tested by some rain, but we were sustained enough to ride out and cook the goulash. The dinner was very delicious and tasty! After all the toughest ones played beerpong to decide who is the winner of the day.

On the afternoon of the third day we went to City Hunting. We visited some local pubs in the city centre while playing Bingo. However some of us misunderstood the rules of the game, we had so much fun! There were so humorous and challenging topics like find someone in sandals with socks or sunglasses worn inside. During the evening we had the opportunity to make friendships and discover the city at the same time. After completing the tasks all of us went to an agreed pub and we discussed the experiences of the day.

On the last day of the event we could try the Escape room where we had to solve riddles and puzzles with the time ticking. After the big excitement we held a national dinner with specialities from different countries. In addition to culinary delights we could get familiar with the culture, habits and traditions of other nations.

In my opinion it is a great idea to organise a week full of more and more interesting programs for the Erasmus students and mentor as well. I had so much fun during the week! Thank you for the experience and I’m happy that I could be a part of it!

Fruzsina Fülöp

Welcome Week

Ha egy új országba érkezel egy egész félévre, akkor előfordulhat, hogy kicsit elveszettnek érzed magad. De nem akkor, ha Erasmus diák vagy és van egy mentorod is! Az ESN tagok voltak olyan kedvesek és szerveztek egy úgynevezett Welcome weeket, tele izgalmas és vicces feladatokkal.

Az esemény egy csapatépítő partival kezdődött, amelynek az volt a célja, hogy az Erasmusos és a helyi diákok megismerjék egymást. Bemelegítő bemutatkozásokkal kezdtünk és néhány általános információval magunkról, aztán egy ’rapid randi’ nevű játékot játszottunk, amelyben egyaránt voltak furcsa és vicces kérdések is. Az este az Uni Caféban folytatódott, ahol Európa kvízt játszottunk. A trükkös kérdéseket a Kahoot program segítségével válaszoltuk meg (vagy tippeltük be). Nagyon lelkesek és találékonyak voltunk a válaszokat illetően, de a fő cél az volt, hogy megismerjük egymást és fejlesszük a csapatjátékunkat. 

A welcome week második napján sportnap került megrendezésre, amelyet egy magyar nemzeti étel, a gulyás megkóstolása követett. Lehetőségünk volt kipróbálni magunkat kosárlabdában, röplabdában, valamint fociban is. Ezen a napon különösen igaz volt a mondás, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem!  Mindannyian nagyon élveztük a játékot, annak ellenére, hogy profik és teljesen kezdők is voltak köztünk. Miután a meccseket befejeztük, némi eső tette próbára a kitartásunkat, de elég lelkesek voltunk, hogy átvészeljük az esőt és megfőzzük a gulyást. A vacsora nagyon finom és ízletes volt! Végül a legkeményebbek sörponggal döntötték el, hogy ki a nap győztese.

A harmadik nap délutánján City Huntingra mentünk. A városközpontban végiglátogattunk néhány szórakozóhelyet, mindeközben pedig bingót játszottunk. Néhányan félreértettük a játékszabályokat, azonban ez nem szegte kedvünket és nagyon jól szórakoztunk! Egyaránt voltak humoros és kihívást jelentő feladatok is, mint például találni valakit, aki szandált visel zoknival, vagy napszemüveget odabent. Miután teljesítettük a feladatokat, mindannyian egy előre megbeszélt helyre mentünk, ahol megvitattuk az aznapi élményeinket, tapasztalatainkat. 

A rendezvény utolsó napján lehetőségünk volt kipróbálni a szabadulószobát, ahol különböző rejtvényeket és feladványokat kellett megoldani, miközben ketyegett az idő. A nagy izgalmak után, nemzetközi vacsorát tartottunk, amelyre mindenki hozott valami, a saját hazájára jellemző ételt, így megkóstolhattuk más országok jellegzetes ízeit. A kulináris élvezetek mellett alkalmunk nyílt jobban megismerni más nemzetek kultúráját, szokásait is. 

Véleményem szerint nagyszerű ötlet volt ilyen sok érdekesebbnél érdekesebb programot szervezni az Erasmusos és a helyi diákoknak. Nagyon jól szórakoztam az egész hét során! Köszönöm az élményeket, és örülök, hogy a részese lehettem!

Fülöp Fruzsina